Ліцензію і акциз малим виноробам потрібно скасувати, – голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів Іван Слободяник про реформу виноробної галузі.
В рамках дерегуляції виноробства Офіс простих рішеннь та результатів організував круглий стіл, де обговорювали реформу виноробної галузі та виноградарства. Серед питаннь, що найбільше хвилюють виноробів, була ліцензія на виробництво. Зараз вона коштує лише 780 грн, але її доцільність більш ніж сумнівна, наголошує Іван Слободяник:
«Це рудимент Радянської епохи. Два роки тому сплату за ліцензію в 500 тис. грн. скасували, але не скасували і не спроситили умови введення виробництва в технічну експлуатацію. От це потребує суттєвої дерегуляції. Сама по собі ліцензія непотрібна».
Ще одним рудиментом голова ВКФ вважає акцизні марки: «Вони не несуть жодного навантаження на бюджет, оскільки коштують кілька копійок, але після того, як ти клеїш акцизку на пляшку, вона виглядає неестетично. Вартість поклейки – по 6 грн. на пляшку, тобто в підсумку ще й здорожчання кінцевого продукту. І до цього додається ще дуже складна форма звітування за це акцизування».
Крім того в тепершніх вимогах до отримання ліцензії прописано, що потрібно виробляти вино з власного винограду. Це абсолютно неправильна норма, говорить Слободяник:
«В цей час виноградарі півдня України (і не лише там) змушені викорчовувати виноградники, бо немає збуту продукції. Цей виноград можна було б продавати крафтовим виробникам. Це абсурд: в Україні на 40 тисяч виноградників не більше 100 крафтових виноробів, з яких ліцензовані два десятки. В той час як у Франції і Німеччині – це кілька тисяч виноробів».
Сприяти розвитку крафтових виноробів варто і через запровадження кооперативного розливу:
«Треба надати можливість кооперативу ставити лінію розливу і виробляти кооперативне вино під авторськими марками. На півдні України величезна кількість доброго і якісного вина, яке сьогодні нормальні винороби продати не можуть», – підсумовує Іван Слободяник.